söndag 21 mars 2010

Laga pölsa kan du i alla fall


I trailern till veckans Babel samtalar Daniel Sjölin med författaren Torgny Lindgren:

Daniel frågar: Du har ju skrivit i 45 år, vad skulle du säga att du har lärt dig?
Torgny svarar: Jag har inte lärt mig någonting, än.

Men se Torgny, där ljög du. För om det är någonting som du faktiskt måste har lärt dig, så är det att laga pölsa. I boken Pölsan beskriver Torgny Lindgren processen med att laga olika varianter på specialiteten från norr så vällustigt att vegetarianen M "visserligen har varit vegetarian i 15 år, men det vattnade sig i munnen på mig när jag läste beskrivningarna".

Och i en intervju i Aftonbladet innan Pölsan publicerades bekräftar han:
Min nästa bok ska handla om pölsa. Det är dags att göra upp räkningen med denna maträtt. Folk vet ju inte hur man gör. Det finns tusen olika recept – en burträskare gör si och en Norsjöbo gör så. Och så har vi dessa falska pölsfabrikanter som bedriver ett slags kätteri. Jag ska via en roman söka mig fram till den slutgiltiga pölsan. Vänta och se!

Och det lyckas han med. Men inte bara det. Pölsan är en fin beskrivning av ett Sverige som i alla fall jag inte besöker särskilt ofta, eller kanske ett Sverige från en svunnen tid. Dessutom är det en fin skildring av en person som blir yngre och yngre på sin ålderdom. Allt beskrivet med en sorts torr, men ändå absurd humor, som också präglar intervjun i Aftonbladet. Läs den förresten och fortsätt med Pölsan av bara farten. För Torgny Lindgren kan mer än bara pölsa, han kan skriva böcker också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar