"Det finns inget sätt som den så kallade fildelningsrörelsen kan förlora på det här" sa Peter Sunde i TV4-Nyheterna om den kommande rättegången mot Pirate Bay. Och det stämmer. Vid fällande dom är piraterna martyrer, om de frias har de rätt i att deras tjänst inte är olaglig.
Det är ett intressant filosofiskt problem - om en miljon (minst) svenska användare använder sig av en tjänst, betyder det att man ska kapitulera och låta dem fortsätta även om samhället har sagt att det är olagligt? Troligen går det inte att stoppa i praktiken, nu har man vant sig vid att kunna ladda ner det man vill ha, snabbt och enkelt. TV-bolagen i USA har ju anpassat sig och lägger ut hela avsnitt av serier på webben efter att de har visats första gången (tyvärr spärrade för ip-nummer utanför USA). Jag tror att det är den vägen man måste gå - hitta nya sätt att arbeta med tekniken, inte mot. Spotify är ett bra exempel.
Men det är inte helt enkelt - om en miljon svenskar plötsligt skulle börja gå in i butiker och stjäla varsin cd varje vecka, för att använda sig av filmbolagens favoritexempel, skulle vi aldrig acceptera det. Men lagar som det inte finns acceptans för i samhället kommer i längden inte att kunna försvaras, och vi upplever inte fildelningen som stöld på samma sätt.
Det ska bli spännande att se vad som händer i rättegången - och om domen faktiskt kommer att ha någon effekt på vårt nedladdningsmönster. Jag tror inte det, men jag kan ha fel.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar