lördag 9 maj 2009

Dance Russian dance

Nej jag vet. Mikhail Baryshnikov är kanske inte ryss egentligen. Han växte upp i Lettland, som var en del av Sovjet, och hoppade av till väst någon gång för länge sedan. I Kanada. Han är en av världens genom tiderna bästa dansare. Men han är också Alexandr Petrovsky som Carrie hade ihop det med i sista säsongen i Sex and the city.

Idag dansade han tillsammans med Ana Laguna på Dramaten i Three solos and a duett. Andra akten med koreografi av Mats Ek var nog egentligen den bästa dansen, men jag kände mig mest berörd när Baryshnikov dansade med sig själv som ung. Bakom honom visades en film av honom själv när han dansade, betydligt yngre (han är 61 idag) och spänstigare än nu. Och det var både sorligt och vackert att se den gamle dansarens tillkortakommanden jämfört med sin yngre upplaga. Å andra sidan fick man också se vad han hade vunnit i erfarenhet och känsla.

På slutet var det stående ovationer hur länge som helst. Och ett sånt där OS-ögonblick, när man känner att det som hyllas är inte bara prestationen vi precis har sett utan ett helt liv av kamp för att komma dit man är. Det var en mycket bra kväll.

Eva
och jag funderare på om han fortfarande klarade av att hoppa. (I SATC springer han ifatt en taxi och hoppar över en massa saker, men det var ju ett tag sedan). Han hoppade ganska bra i sista dansen, men inget emot hur han hoppade för 30 år sedan. Enjoy och förundras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar